Ideointia ja tiedonvälitystä puhujaseurassa
HTY:n alajaostoksi perustettiin 9.9.1901 puhujaseura. Se saavutti heti jäsenistön suuren suosion. Parhaimmillaan siihen kuului yli 50 jäsentä ja kokouksia pidettiin talvikaudella lähes viikoittain syyskuusta toukokuun loppuun.
Seura toimi siten, että kukin jäsen vuorollaan oli puheenjohtajana ja keskustelun alustajana. Asiaan kuului myös puheenjohtajan toiminnan arvosteleminen arvosanoilla tyydyttävä, välttävä, heikko.
Alustusten aiheet vaihtelivat poliittisista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä elämänkatsomuksellisiin ja moraalisiin kysymyksiin. Puhujaseurassa esille otettuja asioita tuotiin myöhemmin työväenyhdistyksen kuukausikokousten käsittelyyn, jossa niiden johdosta tehtiin velvoittavia päätöksiä. Seuran ensimmäisenä toimintakautena syksyllä 1901 ja kevätkaudella 1902 pohdituista kysymyksistä oli ensi sijalla osuuskauppahanke, joka myös toteutui.
Hämeenlinnaan työväen osuuskauppa
Jo vuonna 1899 Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen helmikuun kuukausikokouksessa nahkuri K. Kuusinen oli esittänyt työväen oman ruokatavarakaupan perustamista osakeyhtiönä. Hämeenlinnan Työväen Kauppaosakeyhtiö perustettiinkin, mutta yhtiö ei saanut aikaan omaa myymälää, vaan sen toiminta supistui yhteisostoihin, jolloin jäsenten kiinnostus sammui.
Lukuisten toimikuntien kehittelyn tuloksena päädyttiin 4.2.1903 osuuskaupan perustamiseen. Maistraattiin jätettiin seuraavanlainen elinkeinoilmoitus:
”Hämeenlinnan kaupungin maistraatille saamme me nöyrimmästi ilmoittaa aikovamme avata kaikellaisten luvallisten tavarain kaupan Hämeenlinnan kaupungissa, saamme samalla tietä antaa, ettemme mitään muuta toiminimeä tule liikkeen harjoittamisessa käyttämään kuin alla olevaa nimikirjoitusta.
Hämeenlinnassa kesäkuun 8. päivänä 1903
Hämeenlinnan Työväen Osuuskunnan i.l. kauppa Oskar Siren A. A. Karlsson”
Ensimmäinen myymälä avattiin 13.6.1903, ja myöhemmin liike laajeni myös maaseudulle siten, että parhaimmillaan osuuskunnalla oli kuusi myymälää.
Näyttämöharrastuksesta näyttelijäseuraksi
Elokuun 6. päivänä 1903 joukko työväenyhdistyksen ja ammattiosastojen jäseniä, yhteensä yli 20 henkeä, kokoontui yhdistyksen alakertahuoneistoon keskustelemaan erityisen näyttelijäseuran perustamisesta. Myöhään aamutunneille venyneessä neuvonpidossa seura päätettiinkin perustaa, ja näin sai alkunsa näyttämö, josta myöhemmin kehittyi Hämeenlinnan teatteri.
Heti ensimmäisenä syyskautena seura harjoitteli ja esitti kymmenen näytelmää. Se esiintyi 13 kertaa pääasiassa yhdistyksen ja ammattiosastojen tilaisuuksissa. Ensimmäinen maaseutuvierailu tehtiin Kalvolaan. Esitetyt näytelmät olivat alusta alkaen enimmäkseen samoja, jota nähtiin muuallakin seuranäyttämöillä. Aikakauden ohjelmistossa erityisen suosittuja olivat Minna Canthin näytelmät.
Aktiivista lainakirjasto- ja lukusalitoimintaa
HTY:lle oli hankittu kirjakokoelma jo wrightiläisellä kaudella. Lukusalitoimintaa Hämeenlinnan Työväenyhdistys piti kirjastonsa yhteydessä aina siitä saakka, kun yhdistys sai omat, vuokratut toimitilansa.
Vuoden 1901 lopussa työväenyhdistyksen kirjastossa oli yli 500 nidettä ja lainauksia vuoden aikana toista tuhatta. Marraskuussa 1903 johtokunta päätti huomattavasta kirjahankinnasta. Tähän sisältyivät muun muassa ”Ranskan vallankumous”, ”Ylösnousemus”, ”Tolstoin elämänkerta”, ” Quo Vadis”, ”Maxim Gorkin kertomuksia I ja II”, ”Buurien ja englantilaisten sota” sekä ”Elinkeinolaki ja työväensuojelu”. Päätöksessä mainittiin vielä, että ”Boman ja Karlssonin kustannusliikkeestä hankitaan lisää”.
Lukusalin lehtivalikoima muuttui vuosisadan vaihteen jälkeen siten, että wrightiläisten harrastamat ammatilliset julkaisut jäivät pois ja niiden sijaan tilattiin puolueen lehtiä. Vuoden 1908 lehtivalikoima oli seuraava: Työmies, Helsingin Sanomat, Uusi Suometar, Hämeen Voima, Hämetär, Hämeen Sanomat, Kansan Lehti, Eteenpäin, Sosialisti, Työ, Itä-Hämeen Raivaaja, Tuulispää, Kurikka, Työläisnainen, Sosialidemokraatti – yhteensä 15 julkaisua.
Hämeen Voima oli 17.2.1906 – 24.4.1918 Hämeenlinnassa ilmestynyt sosialidemokraattinen työväenlehti.
Lähde:
V.E. Saari: Katajana kalliolla – Hämeenlinnan Työväenyhdistys 1888 – 1988. Kustantanut Hämeenlinnan Työväenyhdistys. Koliprint Oy, Joensuu 1988.
Pirjo Virtanen