Lasten ja nuorten pahaan oloon pitää puuttua ja aikuisten tukea lisätä, nykyiset toimet eivät riitä.
Viime viikolla me kaikki kohtasimme järkyttävän tapahtuman. Lapsi, 12-vuotias lapsi, tarttui koulussa aseeseen ja tappoi yhden koulukaverin ja haavoitti vakavasti kahta. Sadat lapset, kymmenet perheet kokivat elämänsä kamalimmat tunnit ja päivät. Lopulta tämä tragedia tulee vaikuttamaan moniin ihmisiin vielä pitkään, osalle koko loppuelämän. Mielestäni tämä on jäävuoren huippu.
Kautta aikain on ollut koulukiusaamista ja lasten pahoinvointia. Nyt se on kärjistynyt ja noussut esille aivan uudella tavalla. Vuosittain meilläkin alkaa kaksi pienluokkaa kouluissa, koska tuen tarpeet lapsilla kasvavat. Lapsimäärät vähänevät ja lasten ja nuorten pahoinvointi kasvaa. Opettajat tarvitsevat lisäresurssia luokkiin, jotta luokissa opetusrauha säilyy ja kaikille olisi mahdollista saada opetusta. Lasten vähentymisen myötä meillä on mahdollisuus myös luokkakokojen pienentämiseen. Perheetkin tarvitsevat yhä enemmän tukea selviytyäkseen arjesta.
Ennaltaehkäisevä työ on merkittävää ja tärkeää lapsuudessa ja nuoruudessa. Ennaltaehkäisy on myös kustannustehokasta. Lasten ja nuorten täytyisi saada tukea ja apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Mielenterveyshäiriöt ovat yleisiä ja monet mielenterveyshäiriöt ilmaantuvat ensikertaa nuoruudessa. Eri tutkimusten mukaan noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyshäiriöstä. Ne ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia. Erilaisia häiriöitä voi olla useampia yhtä aikaan.
Aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024 jätin aloitteen psykiatristen sairaanhoitajien palkkaamisesta hyvinvointialueelle. Heitä on jo joissain kunnissa, mutta lisää tarvitaan. Kouluissa toimii jo valmiiksi monia asiantuntijoita, kuraattoreita, koulupsykologeja ja terveydenhoitajia. Psykiatrisen sairaanhoitajan osaaminen täydentää näiden ammattilaisten osaamista.
Lasten ja nuorten paremman huomisen puolesta,
Mia Heinonen
Aluevaltuutettu ja kaupunginvaltuutettu, Hämeenlinna