Kuntavaalit on käyty ja kansa on kertonut mielipiteensä. Kiitos kaikille yhdistyksemme ehdokkaille ja demareille äänensä antaneille!
Demarit menestyivät Hämeessä hyvin, vaikka menetimmekin Hämeenlinnassa suurimman puolueen aseman kokoomukselle. Hämeenlinnan demareiden tulos oli toivottua huonompi, mutta oma yhdistyksemme menestyi vaaleissa kohtuullisen hyvin; saimmehan yli 61 % kaikista demareille annetuista äänistä ja kaupungissamme suurimman äänimäärän kerännyt Tarja Filatov on yhdistyksemme jäsen. Valtuustokin uudistuu, sillä valituista yli 40 % on uusia valtuutettuja.
Eräs viisas toveri totesi alkuviikosta: ”Kuntavaalit on käyty, nyt alkaa kuntavaalitaisto”. Toteamus liittyy tietenkin luottamuspaikkaneuvotteluihin, jotka ovat parhaillaan käynnissä. Neuvotteluja käydään puolueiden kesken ja puolueen sisällä. Kuten arvata saattaa, tilanne ei ole helppo. Miten löydetään oikeat henkilöt oikeisiin paikkoihin ja toteutetaan samalla puolueen lanseeraamaa ”Pidetään kaikki mukana” ajatusta. Nimetäänkö suurimman äänimäärän saaneet avainpaikkoihin, vaikka he olisivat toivoneet muuta? Miten huomioidaan osaaminen ja asiantuntemus? Entäpä miten kumotaan väite ”Ei kannata äänestää, sinne valitaan kuitenkin aina ne samat naamat”.
Erityisesti tuo ”aina samat naamat”-näkökulma on mielenkiintoinen. Milloin henkilöstä tulee se ”aina sama naama”? Tapahtuuko se jo yhden valtuustokauden jälkeen, vai kenties jo kesken valtuustokauden? Vai sekoittuuko aiempi järjestöaktiivisuus tähän? Entäpä, jos on ollut ei-valtuutettuna lautakunnassa esimerkiksi yhden tai useamman valtuustokauden, eikä ehkä ole ollut kovin paljon esillä, kuulutko silloinkin edellesitettyyn kategoriaan? Mielenkiintoista… Mielestäni paras lopputulos saavutetaan, jos eri luottamuselimiin nimetään sekä aiemmin mukana olleita että uusia. Oman yhdistyksemme ehdokkaiden hyvän vaalituloksen myötä heille kuuluu oikeutetusti sekä avainpaikkoja että runsaasti muitakin luottamuspaikkoja.
Valtuustoon valittujen, ja muidenkin ehdolla olleiden luottamuspaikkoihin valittavien, tulee ajaa kaikkien kaupunkilaisten etua, vaikka heidän äänestäjänsä kuuluisivatkin todennäköisesti johonkin selkeään ryhmään. Tästä johtuen tulevan luottamushenkilön tulee käsitellä asioita laajakatseisesti ja puolueettomasti. Tähän tarvitaan mielestäni useamman kuin yhden osa-alueen osaamista sekä vahvaa kehittymishalua. Valinnoissa tulee siis miettiä henkilön asiantuntemusta tulevaan tehtävään, kehittymis- ja kehittämishalua sekä halua oppia uutta.
Äänestäjien äänen tulee tietenkin näkyä eli enemmän ääniä saaneiden tulee mielestäni saada poliittisen toiminnan kannalta keskeisimmät paikat, mutta niidenkin jakamisessa tulee huomioida kyseisen henkilön henkilökohtaiset toiveet ja osaaminen. Toiveet on helppo kartoittaa, mutta kuinka määritellä osaaminen; varsinkin, ellei aiempaa näyttöä kyseiseltä alalta ole olemassa? Tällöin kuvaan astuu luottamus siihen, että kyseinen henkilö selviytyy annetusta tehtävästä ja edistää puolueemme arvomaailman mukaista politiikkaa parhaiten. Tässä olemme perinteisesti olleet ehkä hieman kankeita, emmekä ole rohkeasti antaneet nuorille riittävästi vastuuta.
”Pidetään kaikki mukana”. Lause on hieno. Nyt punnitaan, seisommeko todella sen takana. Onnea kaikille neuvottelijoille vaativaan tehtäväänne!