Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen johtokunnalla oli ilo saada kaupungin uuden nuorisovaltuuston edustajia vieraakseen. Mukana oli kolme innokasta poikaa, Ahti Hyvärinen, Aatu Pulkkinen ja Eero Roslander.
– Kyllä meillä on tyttöjäkin, ovat jopa enemmistönä 28 jäsenisessä valtuustossa, pojat kertoivat. Nuorisovaltuuston toimikausi on käynnistymässä alkusyksystä ja siksi olikin antoisaa kuulla heti tuoreeltaan nuorten tavoitteita ja toiveita kaupunkimme toimintaan ja kehittämiseen liittyvistä asioista.
Alkuun Eero esitteli Suomen Nuorisovaltuustojen liiton hyväksymät kuntavaalitavoitteet 2017. Sen pääsanoma on, että nuorten tulee saada vaikuttaa heitä koskeviin asioihin, kun jatkossa kunnat keskittyvät entistä enemmän lasten ja nuorten palveluiden järjestämiseen.
Tunti vierähti nopeasti poikien kanssa keskustellessa. Esillä oli mm. koulujen yhteiskuntaopetus. Vaikka kouluihin ei puolueilla olekaan asiaa, pojat toivoivat, että koulussa yhteiskuntaopin tunneilla kerrottaisiin, millaisia puolueita meillä on, mitkä ovat niiden tavoitteet ja toiminta ja miksi kannattaa äänestää sitten, kun päästään äänestämään. Näiden asioiden ei pitäisi jäädä vain tyyliin ”Mitä iskä kertoi saunassa”, pojat totesivat.
Erityisesti pojat olivat iloisia siitä, että nuorisovaltuustolla on nyt kaksi vakipaikkaa valtuustosalissa sekä jokaisessa lautakunnassa. Poikien mukaan tämä auttaa lisäämään myös päätöksenteon kiinnostavuutta. Aiemmin on ollut vähän niin, että nuorilta on vain kysytty, mitä haluaisitte ja sitten kuitenkin tehty toisin.
– On tärkeää saada päättäjät mukaan tekemään työtä nuorten eteen, ettei työ jää pelkästään nuorisovaltuustolle, pojat painottivat. Yhdessä mietittiin myös, miten nuvalaiset – vaikka ovatkin sitoutumattomia – voisivat olla mukana valtuustoryhmien työssä – käymässä vuoropuhelua sielläkin.
Nuvalaiset antoivat kiitosta Hämeenlinnalle kesätyösetelistä, joka heidän mielestään on tosi loistava juttu ja oli myös yksi valtakunnallinen kuntavaalitavoite. Tärkeä tavoite on myös, että jokaiselle nuorelle mahdollistetaan vähintään yksi harrastus. Se voi olla esim. ns. höntsäliikuntaa, sillä kaikki eivät halua harjoitella viittä kertaa viikossa eivätkä asettaa kilpaurheilullisia tavoitteita. Tässä on hyvä vinkki hämeenlinnalaisille urheiluseuroille! Ja voihan harrastus olla muutakin kuin liikuntaa, esim. Tavastialla on hyviä puutyötiloja, jotka olisi hyvä saada iltaisin käyttöön, pojat vinkkasivat.
Tilaisuuden päätteeksi olimme yhtä mieltä siitä, että nuvalaisille on tärkeää tavata niitä, joilla on päätösvaltaa, koska heillä ei sitä vielä ole. Näin päätimmekin tavata uudelleen alkuvuodesta, kun nuorisovaltuusto on saanut oman toimintansa käyntiin.