Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen uusia historiakirja julkistettiin 1.12.2018. Kirjan on kirjoittanut filosofian lisensiaatti Liisa Koskelainen, joka tiivistää yhdistyksemme historian seuraavasti:
Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen pitkässä 130-vuotisessa historiassa näkyvät Suomen historian eri käänteet. Yhdistyksen perustamisen aikaan Suomi oli autonominen osa Venäjän suuriruhtinaskuntaa, eikä sääty-yhteiskunnan aikana työväestöllä ollut poliittista valtaa.
Työnantajajohtoisen wrightiläisen työväenliikkeen kausi loppui Hämeenlinnassa sosialististen ajatusten levitessä työväen piirissä 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden sekä työajan lyhentämisen puolesta kampanjoitiin myös Hämeenlinnassa. Joukkovoima hurmaannutti vuoden 1905 suurlakossa.
Sisällissodan kuohuihin ajauduttiin Hämeenlinnassa väistämättä, sillä kaupunki sijaitsi keskellä punaisten valta-aluetta ja sillä oli tärkeä asema myös läänin pääkaupunkina. Pikkukaupungissa, jossa kaikki tunsivat toisensa, olivat mielipiteet maltillisempia kuin suurissa teollisuuskeskuksissa.
Sisällissodan jälkeen arjen rakentaminen oli rankkaa ja työväestön poliittinen toiminta oli lamassa. Vuoden 1920 kunnallislain myötä avautui työväestölle mahdollisuus osallistua myös kunnallispolitiikkaan. Oikeistoradikalismin nousu kärjisti asenteita. Työväestön edustajia kyyditettiin ja pahoinpideltiin. Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen omaisuutta rikottiin.
Sota keskeytti toiminnan Hämeenlinnan työväentalolla, sillä puolustusvoimat otti tilan valtaosaltaan käyttöönsä majoitustarpeisiin. Rankka aika, sodan menetykset ja yhteinen vihollinen yhdistivät kansaa. Sodan jälkeen raskaan jälleenrakentamisen ohella janottiin huvituksia ja työväenyhdistyksen omistamassa Lepolassa pidettiin pitkän tauon jälkeen taas tansseja. Työväenteatteri myytiin kaupungille ja työväenyhdistyksen 1800-luvulta alkaneet teatteriperinteet jatkuvat Kaupunginteatterissa. Pitkän valmistelutyön päätteeksi purettiin vanha työväentalo ja rakennettiin uusi neljäkerroksinen Kiinteistöosakeyhtiö Lyseonkulma, josta muutettiin 2000-luvulla uusiin katutasossa sijaitseviin tiloihin kävelykatu Reskalla.
Sosialidemokraattien ajamat uudistukset johtivat hyvinvointiyhteiskunnan syntymiseen Suomeen. Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen panos kaupungin suurimpana työväenyhdistyksenä on ollut merkittävä niiden toteuttamisessa paikallistasolla.
Liisa Koskelainen
filosofian lisensiaatti
HTY:n historiakirja on myynnissä Museo Skogsterin museokaupassa (Raatihuoneenkatu 8, Hml) hintaan 29,50 e sekä Suomalaisessa kirjakaupassa Kauppakeskus Goodmanissa (Kaivokatu 7, Hml) hintaan 32 e. Kirja löytyy myös Hämeenlinnan kirjastosta.